Ziola

Najczęściej stosowane zioła to między innymi brzoza, głog, jałowiec, lipa, mniszek lekarski, róża dzika, pokrzywa zwyczajna, bazylia pospolita, kozłek lekarski, mięa pieprzowa, szałwia lekarska, koper włoski, krwawnik pospolity i wiele wiele innych.Ziola Najprostszym sposobem na zdobycie ziół jest zbieranie ich naturalnie rosnących na polach, w lasach i na miedzach. Jest to dosyć pracochłonne, ale najlepsze są jednak roślinki zbierane właśnie w naturze. Około 20% światowej produkcji ziół pochodzi z Polski, jest to więc całkiem imponujący wynik. Jeśli chodzi o to, jaką część rośliny zbieramy to przede wszystkim liście, jeszcze przed okresem kwitnienia. Zbiera się także kwiaty, ale to w początkowym okresie kwitnienia. Nasiona są zbierane tylko z dojrzałych owoców. Korę zbiera się z drzew, które już nie rosną, czyli mają co najmniej 2 lata i to tylko w porze wiosennej lub jesiennej. Wydaje się, że przyrządzanie ziół jest łatwe. Są jednak bardzo różne sposoby przyrządzania ich, np. można przyrządzić napar z zalania suchych ziół wrzątkiem, można zrobić odwar, nalewkę, syrop, sok czy olejek. Olejek otrzymuje się dzięki destylacji pary wodnej. Ze względu na sposób, w jaki się użytkuje zioła 29oldwezopsuj dzielimy je na: rośliny lecznicze, przyprawowe i olejkodajne. Zielarstwo natomiast to dział ogrodnictwa, który zajmuje się uprawą ziół. Dzień zielarza przypada na 15 sierpnia. Zwyczajowo wybiera się zioło roku. Specjaliści co roku określają, które ziele ma dostać ten tytuł. Dostały je między innymi miłorząb dwuklapowy, dzika róża, głóg czy bez czarny.

Wpis zawdzięczamy